Rekordus perrašę lietuviai: tikimės, kad pergalės pasitarnaus mūsų sporto įvaizdžiui

Rekordus perrašę lietuviai: tikimės, kad pergalės pasitarnaus mūsų sporto įvaizdžiui

Iš Jungtinių Arabų Emiratų grįžusi Lietuvos mišrių kovos menų rinktinė perrašė istoriją. Iškart net du lietuviai užkopė ant prizininkų pakylos IMMAF jaunimo pasaulio čempionate. Iki šiol jaunieji mūsų šalies kovotojai planetos pirmenybėse medalių iškovoję nebuvo.

Daugiau nuotraukų Čia  
lrytas.lt
tv3.lt
sportas.lt
alfa.lt
sportas24.lt

Dalyvių – per 600

Į keturias dienas Abu Dabyje vykusį čempionatą užsiregistravo per 600 mišrių kovos menų sportininkų iš 46 šalių. Dalyviai kovojo pagal tarptautines jaunimo MMA taisykles trijose amžiaus grupėse: 12 – 13 metų, 14 – 15 metų ir 16 – 17 metų.

Siekiant suvienodinti visų šalių galimybes ir palaikyti aukštą čempionato lygį, kiekviena valstybė į vieną svorio kategoriją galėjo deleguoti ne daugiau dviejų dalyvių. Svorio kategorijoje dalyviai buvo suskirstyti į 4 grupes, kuriose jų laukė didelė konkurencija.

Pirmasis ant prizininkų pakylos užkopė vilnietis Emilijus Kaganovičius. „Grecicho fight team“ klubo atstovas laimėjo bronzą iki 18 metų amžiaus kategorijoje. Rungtyje iki 70,3 kg jis nugalėjo Meksikos atstovą Mauricio de Leon Garza. Vėliau smaugimo veiksmu privertė pasiduoti bendraamžį iš Kirgizijos Argeną Karimovą. Trečioje akistatoje prieš lietuvį neatsilaikė ir slovakas Timotejus Garajus. Ketvirtojoje kovoje dėl išėjimo į finalą Emilijus susitiko su Fahadu Al Hammadi. Pergalė teisėjų sprendimu atiteko šeimininkų atstovui, kuris ir tapo čempionu, finale nugalėjęs italą Damiano Grillo.

Sustabdė tik amerikietis

Tą pačią dieną Danielis Afanasjevas (Vilnius „Pankratos“) atrankinėse kovose nusileido Tadžikijos atstovui Abubakrui Ghafurovui bei įveikė iranietį Masih Esfanani. Vis dėlto žengti į tolimesnį etapą to neužteko. Adomas Alanas Razma (Vilnius „MMA Valetudo akademija“) pirmą dvikovą laimėjo prieš airį Oisiną Dalyirą. Aštuntfinalyje lietuvis susitiko su pernykščiu jaunimo pasaulio čempionu Yevhenijumi Kabanetsu. Mūšį laimėjo ukrainietis, kuris ir tapo šio svorio čempionu.

Kitą dieną amžiaus grupėje iki 18 metų puikiai startavo Matas Barkauskas. Tauragės „Taurris“ klubo narys svorio kategorijos iki 61 kg atrankoje nugalėjo Serbijos atstovą Aleksandarą Novakovičių.Vėliau įveikė uzbeką Akhatjoną Anvarovą, aštuntfinalyje pranoko šeimininkų atstovą Alogaily Alzaabi. Dėl išėjimo į finalą Matas nusileido amerikiečiui Maxui Stary, bet tapo bronzos medalio laimėtoju.

Michailas Jakšys (Vilnius „Pankratos“) ir Adolis Kosporovičius (Vilnius “Warriors Team”) (iki 16 metų, iki 57 kg) į aštuntfinalį nepateko. Tačiau sunkesnėje svorio kategorijoje (iki 67 kg) į aštuntfinalį žengė Daigaras Kosporovičius (Vilnius “Warriors Team”). Vilnietis palaužė sportininką iš JAE Abdulla Andeezą ir rumuną Alexandru Caliną Odagiu. Aštuntfinalyje jis susitiko su Ukrainos atstovu Romanu Fiialo. Kova vyko permainingai bei labai intensyviai, bet teisėjai pergalę skyrė ukrainiečiui. Daigaras pasaulio čempionate užėmė 4-tą vietą.

Interpretacijos – neteisingos

Lietuvos MMA federacijos prezidentas Mindaugas Smirnovas, komentuodamas rinktinės pasirodymą, negalėjo apeiti ir sporto šakos įvaizdžio.

„Augantys mūsų sportininkų rezultatai ir pirmieji medaliai rodo, kad einame teisingu keliu. MMA sporto šaka Lietuvoje sparčiai populiarėja, daugėja norinčių ją sportuoti jaunuolių bei vaikų. Visuose šalies regionuose daugėja ir MMA propaguojančių klubų. Tiesa, kiek keistai atrodo pastarosiomis dienomis nuskambėję atgarsiai esą perspektyvus mūsų sporto atstovas sėdo į teisiamųjų suolą. Tas žiniasklaidoje linksniuojamas asmuo niekada nebuvo perspektyvus kovotojas ir apskritai su mūsų sportu neturi nieko bendro. Kiek žinau, jis kovos menų salėje lankėsi prieš daugelį metų ir ten ilgai neužsibuvo. Treneriai pasakojo, jog vėliau jis užsiiminėjo kitomis sporto šakomis, kol galiausiai pasuko klystkeliais. Tad labai apmaudu ir nesuprantama, kodėl žiniasklaidoje jis įvardijamas kaip MMA kovotojas, taip metant šešėlį ir klubui, ir visai sporto šakai, – kalbėjo M. Smirnovas. – Patikėkite, tikri profesionalūs atletai sporto salėje palieka tiek jėgų ir laiko, kad jiems net nekyla mintis visą savo įdėtą darbą nubraukti kokiais nors nedorais poelgiais. Atvirkščiai, galėčiau išvardinti daugybę mūsų atstovų, tapusių puikiomis asmenybėmis bei pasiekusių aukštumų ne tik sporto salėje, bet ir gyvenime“.

Jis pabrėžė, jog pasaulio čempionate Abu Dabyje dalyvavusios rinktinės indėlį, tinkamai reprezentuojant mūsų šalį tolimame krašte, įvertino ir politikai. LMMAF rinktinę pasveikino LR ambasados Jungtiniuose Arabų Emyratuose atstovas Rytis Bublevičius.